Meer energie, zelfvertrouwen en waarom trainen met vrije gewichten?

door | 30 apr 2024 | Uitgelicht, Krachttraining

Het gebruik van vrije gewichten uit zich ook in betere fysieke prestaties buiten de sportschool.

Trainen met vrije gewichten biedt nog meer motorische uitdagingen en extra dynamiek. Als serieuze krachtsporter of atleet kun je niet om het gebruik van vrije gewichten heen. Aan de squat kun je vrijwel je hele leven blijven sleutelen om de techniek te verbeteren. Vrije gewichten moeten daarom ook de basis vormen in elk (kracht)trainingsschema.

Hoewel machines in de juiste context ontzettend waardevol kunnen zijn, bijvoorbeeld voor het isoleren van specifieke bewegingen, als extra trainingsstimulans aan het eind van je workout of in een revalidatiesetting, biedt trainen met losse gewichten unieke voordelen.

Training met losse gewichten zorgt voor een grotere rekrutering van spiermassa omdat het meer stabilisatie en balans vereist dan training met machines, die een stabiele omgeving bieden. Dit resulteert in een grotere spieractivering en mogelijk een sterkere anabole stimulus.

Studies hebben gesuggereerd dat complexe bewegingen die meerdere spiergroepen tegelijkertijd aanspreken, zoals die vaak worden uitgevoerd met vrije gewichten, een grotere stimulatie van testosteron kunnen veroorzaken dan oefeningen op machines 1*. Dit komt doordat oefeningen met vrije gewichten meer coördinatie en stabilisatie vereisen, wat kan resulteren in een intensievere workout.

Tijdens het sporten neemt de afgifte van dopamine toe, een stimulerende stof die vrij komt als je dingen doet die volgens je hersenen beloond moeten worden. Dit zorgt voor een gevoel van welbehagen, waardoor je het gedrag dat dit gevoel opwekt, wilt herhalen 2*.

Daarnaast zorgt serotonine ervoor dat we ons gelukkig voelen.
Het reguleert ook je eetlust, slaap en gemoedstoestand. Regelmatig sporten verhoogt de serotonine in je lichaam, wat je motiveert om door te gaan. Serotonine wordt ook wel het zelfvertrouwen-molecuul of het gelukshormoon genoemd en is cruciaal voor je gemoedstoestand en zelfvertrouwen 3*.

Onderzoekers van Harvard Medical School ontdekten in de jaren negentig dat mensen met een depressie zich beter voelden als ze gingen trainen met gewichten. Hoe zwaarder de gewichten waarmee de proefpersonen trainden, hoe groter de afname van de depressie. Dit benadrukt nogmaals de veelzijdige voordelen van krachttraining met vrije gewichten, zowel fysiek als mentaal 4*.

1* https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32358310/

2* https://krachttraining.net/sporten-maakt-gelukkig-waarom.html

3* https://indekopgroep.nl/geluksstofjes/

4* https://www.ergogenics.org/fanatiek-trainen-met-gewichten-bestrijdt-depressie.html

Meer lezen?

Magnesium: Onmisbaar voor Je Gezondheid

Magnesium: Onmisbaar voor Je Gezondheid

Magnesium speelt een cruciale rol in het lichaam en is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties. Het is essentieel voor de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten, de zenuwgeleiding, spiercontractie, cholesterolstofwisseling, temperatuurregulatie,...